ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

2024-01-01
η γοργόνα Θεσσαλονίκη
η γοργόνα Θεσσαλονίκη

Η πόλη και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ιδρύθηκαν το 315/6 π.Χ. από τον βασιλιά της Μακεδονίας Κάσσανδρο, επιφανή στρατηγό του Φιλίππου του Β' και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και πήρε το όνομα της συζύγου του και αδελφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Κατά τη διάρκεια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η πόλη της Θεσσαλονίκης έγινε πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής επαρχίας της Μακεδονίας. .

 Η Εγνατία οδός, που κατασκευάστηκε από το 146 π.Χ. έως το 120 π.Χ. και συνέδεε το Δυρράχιο με το Βυζάντιο, περνούσε από τη Θεσσαλονίκη και οι διακλαδώσεις της προς βορρά (Νις) και νότο (Αθήνα), που ξεκινούσαν από τη Θεσσαλονίκη, έδωσαν στο λιμάνι εύκολη πρόσβαση σε μια μεγάλη ενδοχώρα. Η στρατηγική θέση και οι συνδέσεις του κατέστησαν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ένα από τα πιο αξιόλογα λιμάνια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας.  

Στη Βυζαντινή περίοδο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης γνώρισε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη καθώς ο αυτοκράτορας Μέγας Κωνσταντίνος κατασκεύασε, μεταξύ 306 και 337 μ.Χ., ένα νέο λιμάνι σε σχήμα τετραγώνου έξω από τα τείχη της πόλης, στα δυτικά. Το λιμάνι είχε δυνατότητα φιλοξενίας 200 πολεμικών πλοίων και 2.000 φορτηγών εξασφαλίζοντας τη φύλαξη και τη συντήρηση του στόλου του ή ίσως ακόμα και τη δημιουργία νέων πλοίων.  

Όλη τη βυζαντινή εποχή η Θεσσαλονίκη διέθετε ένα εσωτερικό λιμάνι και ένα εξωτερικό

Οθωμανική Περίοδος: Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης συνδέθηκε με τακτικές θαλάσσιες γραμμές με όλα τα μεγάλα λιμάνια της Μεσογείου και εξυπηρετούσε με μεγάλη επιτυχία τις ανάγκες της μεγάλης ενδοχώρας του, βρίσκοντας ξανά τη θέση του ως ένα από τα πρώτα λιμάνια της Ανατολής.

Η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας και πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Η αστική περιοχή της Θεσσαλονίκης επεκτείνετε γύρω από τον Θερμαϊκό Κόλπο για περίπου 17 χλμ. Ο εμπορικός λιμένας του είναι μεγάλης σπουδαιότητας για την Ελλάδα και την νοτιοανατολική Ευρώπη